Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine les Aurelles

“Une approche sans intervention”

Tijdens één van onze speurtochten naar mooie wijnen tijdens de wijnbeurs ViniSud in Montpellier, kwamen wij zo’n 15 jaar geleden Basil Saint Germain tegen. We hadden al een tijdje zeer, zeer positieve verhalen gehoord en gelezen over Domaine les Aurelles. Gelegen iets buiten het dorp Nizas, in de buurt van Pezenas, in het midden van de Languedoc.

Basil Saint Germain
Basil is geboren in het noorden van Frankrijk, in het departement Moselle. Ervaring in de wijnbouw doet hij vooral op in de streken rond Bordeaux. Hij is zo’n 2  jaar werkzaam op het beroemde Château Latour in Pauillac. Toevallig leert hij hier ook zijn toekomstige vrouw, Caroline Voisin kennen. De tijd bij Latour wordt gevolgd door zo’n 7 jaren bij het Cognachuis van de familie van zijn vrouw.

In 1995 kopen Basil en Caroline enkele wijngaarden met oude stokken in de Languedoc. Precies in de periode dat de Languedoc zich ook ging profileren als wijnstreek met goede kwalitatieve wijnen i.p.v. goedkope bulkwijn. Vanaf deze periode werd door vele wijnboeren begrepen dat overleven alleen via 1 manier kan en dat is via kwaliteit. Maar Basil leg de lat nog hoger en heeft een specifieke filosofie over kwaliteit dat in de lijn ligt van zijn periode bij Château Latour. Zijn benadering gaat verder dan biologische of biodynamische wijnbouw. Er worden geen meststoffen, onkruidverdelgers of pesticiden gebruikt. Respect voor de natuur staat voorop. Zo weinig mogelijk ingrijpen: 'une approche sans intervention'. Deze werkwijze zorgt voor een enorme biodiversiteit. Ook laat Basil zijn wijnen, voor ze op de markt komen, analyseren op sporen van pesticiden, fungiciden, herbiciden etc. Iets wat bv niet verplicht is voor biodynamische wijnbouw. Telkens wijzen alle analyses uit dat de wijnen van dit domein vrij zijn van deze sporen. Oh ja; ook het onnodige gebruik van sulfiet wordt vermeden. Daar waar het echt noodzakelijk is, worden enkel doseringen gebruikt die lager zijn dan toegestaan door Ecocert, het orgaan dat biodynamische landbouw controleert.

Les Aurelles.
Het domein heeft zo’n 9 hectare aan wijngaarden. Deze zijn verdeeld over 13 perceeltjes op de hellingen rond Nizas. De bodem bestaat vooral uit grind en zandsteen. Op vele plekken is de bodem gemengd met een stukjes basalt. Dit vulkanisch gesteente zorgt vooral voor de minerale tonen in de wijnen. Er heerst een mediterraan klimaat maar de nabijheid van het Massif Central zorgt voor de nodige verkoeling. De stokken zijn oud waarbij de Carignan aanplant in het Adissan perceel zelfs ouder dan 80 jaar is. De pluk is handmatig en alleen de rijpste druiven worden geoogst. Dit betekent dat een wijnstok tijdens de oogstperiode meerder keren wordt nagelopen op rijpe, maar vooral gezonde druiven. Rendementen zijn laag, tot maximaal 20hl/ha. De druiven worden in kleinere kratten vervoerd om zoveel mogelijk kneuzing te voorkomen. Bij aankomst worden de druiven eerst ontdaan van de stelen. Hierna volgt weer een strenge selectie. Er volgt een zeer gecontroleerde vinificatie met natuureigen gisten. Voor de vinificatie en opvoeding van rode wijnen wordt alleen gebruik gemaakt van RVS tanks. Bij witte wijn wordt ook gebruikt gemaakt van oude eikenhouten vaten van 350 en 600 liter. Basil houdt zijn wijnen een aantal jaren in de kelder, voordat deze op de markt verschijnen. Sommige rode wijnen zelfs bijna 4 jaar.

De jarenlange inzet om de beste wijnen van de Languedoc te maken heeft in 2017 geresulteerd in een vermelding met 3 sterren in de welbekende groene gids van het toonaangevende la Revue du Vin de France. Maar ondanks zijn leeftijd (geboren 1953) blijft Basil even gedreven de mooiste wijnen uit de Languedoc maken. Wijnen met karakter, zeer veel finesse, een rijke structuur en een romige textuur. Wijnen met fijne zuren en veel lengte. Misschien is 4 sterren een betere classificatie!

 

 

Bedrijfsinformatie
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl