We blijven spotten en uitbreiden in de Bourgogne. En dan zoeken we vooral naar de ‘rising stars’ en nieuwe generatie wijnmakers die echt thuishoren op de lijst van beste referenties in de Côte de Beaune en Côte de Nuits. Domaine Glantenay is zo’n domein die van grote waarde kan zijn voor de echte Bourgogne liefhebber. Broer en zus Guillaume en Sarah Glantenay vertegenwoordigen inmiddels de zesde generatie. Waarom nu gespot? Dit is vooral te danken aan de stijlverandering die binnen dit domein is doorgevoerd. Ze hebben het voor elkaar gekregen om een klassieke Bourgogne expressie te combineren met meer elegantie, een betere fruitexpressie en superzachte tannines.
Guillaume vertegenwoordigt de nieuwe generatie van jonge wijnmakers. Op jonge leeftijd heeft hij zijn domein in de kijker gespeeld bij een aantal belangrijke Bourgogne spotters zoals Winehog en Burghound. De combinatie van vakmanschap en het beste terroir staan hier garant voor topkwaliteit. Zelfs hun basis Bourgogne Pinot Noir smaakt alsof je een kleine Pommard aan het drinken bent! Voor ons is Domaine Glantenay op dit moment een van de meest interessante, kijkend naar prijs/kwaliteit, wijnmakers van de Bourgogne.
Het domein werkt volgens de Agriculture Raisonnée : alleen natuurlijke bemesting en bestrijding en respect hebben voor de natuur. Guillaume maakt wijnen met grote elegantie en vol met puur fruit. Hij houdt van ultra fijne tannines en kiest voor een zo zacht mogelijke vinificatie zonder 'punch downs'.
De wijnen van Volnay hebben een lange geschiedenis. Al in de 6e eeuw werd er geschreven over de wijnen uit dit dorp. Bij de kroning van Philippe VI in 1328 werden wijnen uit Volnay geschonken. Ook Lodewijk de 14e , de Zonnekoning, was een groot liefhebber. Maar de wijnen waren vroeger licht van kleur en moesten in het eerste jaar gedronken worden. Pas in de 19e eeuw begon men wijnen te produceren met meer kleur en de mogelijkheid om te laten rijpen. De appellation ( sinds 1937) kent eigenlijk 3 soorten terroir. De hoogst gelegen strook , deels naast en boven het dorp is hier sterk kalkhoudend, tot soms wel 50 procent. Deze ondergrond brengt wat lichtere maar toch delicate wijnen voort, meestal wel met een goed alcoholpercentage. De middelste strook , gelegen aan beide kanten van het dorp en er onder bevat relatief veel ijzer (is roder gekleurd ) en veel minder kalk. Men stoot hier al snel op de rotsgrond. De wortels moeten harder werken om voedingsstoffen te krijgen. In deze strook bevinden zich de 1er Cru wijngaarden van de appellation. De derde strook ligt beneden waar de bovengrond dieper is. De wortels hoeven niet zo diep te gaan om voedingsstoffen te vinden en brengen dus minder interessante wijnen voort.