"Our philosophy is to respect nature, the environment, the seasons and the natural process of winemaking. This process creates pleasurable wines full of vitality."
Broer Jean Paul en zus Marie Zusslin vormen de 13e generatie bij Domaine Valentin. Ze beschikken over 16 hectare gelegen in het zuidelijke deel van de Elzas in Orschwir (onder Colmar). De drie terroirs liggen op de hellingen van Bollenberg, Clos Liebenberg en de grand cru Pfingstberg (kleine productie van 3.000 flessen). De wijnen van Domaine Valentin Zusslin zijn van een opmerkelijke helderheid, intensiteit, finesse en elegantie. In rood hebben ze een specialisme in Pinot Noir uit de lieu-dit Bollenberg. Hier is de grond rijk aan leisteen, kalk, klei en mineralen. De trossen worden streng geselecteerd, ontsteeld en heel voorzichtig ingeweekt gedurende 15 dagen zodat het sap puur en elegant blijft. De wijn rijpt vervolgens 14 maanden (Bollenberg) in kleine Bourgondische vaten waarvan 1/3 nieuw. Zeer bijzonder!
Hun witte wijnen zijn eveneens geweldig. Voornamelijk droog behalve de 'off dry' Gewurztraminer Bollenberg en natuurlijk hun zoete wijnen. De Grand Cru Pfingstberg Riesling is een juweel voor in de kelder en kan makkelijk 15 jaar tot 20 jaar liggen. De Riesling Bollenberg is een wijn met een wow factor!! Verfrissend en geconcentreerd van smaak. Houdt lang aan!!
De oogst is volledig manueel. Met 14 personen plukken ze heel selectief in verschillende momenten in dezelfde wijngaard. De eerste selectie gebeurt in de wijngaard gevolgd door extra selecties in de kelder (sorteertafel). Sinds 1997 volledig bio dynamisch gecertificeerd. Broer en zus waren overtuigd dat deze werkwijze garant staat voor authentieke wijnen van grote finesse en zuiverheid. De natuur moet zoveel mogelijk het werk doen; geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen; gebruik van natuurlijke gisten en zo min mogelijk zwavel. In de kelder niets wordt toegevoegd of weggenomen. "Nee gisten, geen enzymen, geen suiker ... geen enkele toevoeging", zegt Marie. "We willen niets aan onze wijnen wijzigen. Wij doen het tegenovergestelde door heel hard in de wijngaarden te werken."