Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine Grosbois

"Le vin est élaboré à partir du cépage Cabernet Franc dit Breton, exposé sur une roche mère calcaire appelée Millarge ou Tuffau-Jaune."

Familiebedrijf, de Grosbois wijngaard is gelegen op een plaats genaamd 'Le Pressoir' in Panzoult in de appellatie Chinon in het hart van de Loire-vallei tussen bos en rivier. De in AOC erkende benaming Chinon biedt ons wijnen met aroma's van rood fruit en viooltjes en beslaat 2300 hectare. Gelegen op de hoogten van de Chinon-heuvel op het zuiden, ontwikkelt het landgoed GROSBOIS zich op 9 hectare wijnstokken, verdeeld over 13 verschillende percelen, om de teelt aan de grond aan te passen. Deze gevarieerde plot laat een palet van expressie van wijnen met hun karakter toe, en onthult de subtiele aroma's van Cabernet Franc. Nicolas wilde dit erfgoed behouden en de 600 jaar oude geschiedenis respecteren. Ook bewerken ze 28 hectare granen en 4 hectare weiland waar een aantal koeien grazen.

Het verhaal van Nicolas
Aangekomen in 2008 op familieland, neemt Nicolas het over van zijn ouders en brengt een nieuwe look, rijke ervaringen en technieken mee uit diverse wijnregio's waar hij gewerlkt heeft (Zuid-Frankrijk, Saumur, maar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Chili).

Terroir en Druivenras
Zijn wijnen van het domaine worden gemaakt van de Cabernet Franc en staat lokaal bekend als 'Breton'. De wijnstokken rondom het domaine staan op een kalkstenen bronsteen genaamd Millarge of Tuffau-Jaune. De bodems zijn ofwel klei-kalksteen of klei-kiezelhoudend. De diepte varieert van 30 cm tot 3,5 meter onderaan de heuvel. Een geografisch perceel dat sinds de 15e eeuw wordt gerespecteerd, maakt het mogelijk om vier cuvées met karakter te produceren. De verschillende bodems moduleren de persoonlijkheid van de wijnen. De grindachtige heuvels geven de fruitige wijnen terwijl de klei en kiezelachtige bodems voor meer gestructureerde wijnen zorgen. De knowhow van Nicolas en zijn kennis van zijn wijnstokken hebben het vandaag mogelijk gemaakt om onderscheidende, elegante wijnen te creëren die de bodem en het product respecteren door middel van biologische landbouw. Het is de taak van de wijnmaker om zich aan te passen aan fysieke en klimatologische beperkingen, om zichzelf voortdurend in vraag te stellen en dus alle expressie van het terroir te onthullen door de cuvées die we produceren.

Bedrijfsinformatie
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl