“Le Terroir, toujours le Terroir"
De naam 'De Montille' is een begrip in de Bourgogne. De oorsprong van de familie gaat terug tot het midden van de 17e eeuw. Door het huwelijk van een dochter van de toenmalige eigenaar met Etienne de Montille in 1863 krijgt het domein de naam 'de Montille'. Op dat moment heeft het domein zo’n 12 hectare aan wijngaarden in de bekende appellaties, waarvan een deel zelfs Grand Cru. In de jaren erna moet de familie door financiële omstandigheden zo af en toe deel van hun wijngaarden verkopen.
Tijd voor verandering
Als kleinzoon Huber de Montille na de tweede wereldoorlog zich gaat bemoeien met het domein in Volnay, is het nog maar 3 hectare in omvang. Hubert was eigenlijk verplicht eerst een waardige studie te volgen, en werd advocaat, net als zijn vader. Hij leefde deels in Dijon, waar de rechtbank is, en deels in Volnay. Zijn eerste oogst was in 1947 en hij brak met de gangbare zaak om alle wijn door te verkopen aan négociants. Hij gaat als een van de eerste producenten zelf bottelen. Door deze andere aanpak komt het domein tussen de grote namen van de regio te staan. Ook vanwege het feit dat hij geen gestandaardiseerde gelikte wijnen, zoals de meeste grote handelshuizen, wilde maken. Het het terroir moest spreken in de wijn. Dat resulteerde in wijnen die lager in alcohol waren met meer elegantie en zuiverheid.
Tijd voor nog meer verandering
In 1983 komt Huberts’ zoon Etienne, na rond te hebben gezworven in Amerika, op het domein werken. Hij leert veel van zijn vader maar ook een studie oenologie helpt hem verder in het verbeteringsproces van 'wijn maken'. Sinds 1990 is Etienne verantwoordelijk voor de vinificatie van het domein de Montille. In 1995 wordt hij verantwoordelijk voor het hele domein en volgt de transitie naar biologische wijnbouw. Vanaf 2005 worden de principes van biodynamische landbouw gevolgd. In 2001 wordt Etienne gevraagd om Château de Puligny Montrachet onder zijn hoede te nemen. Het domein groeit onder zijn leiding en in 2012 ziet hij kans om samen met investeerders het kasteelt met wijngaarden te kopen. In 2003 start Etienne samen met zijn zus Alix een nieuw project in Meursault. Als négociants kopen ze druiven op en maken de wijnen die ze zelf lekker vinden. De voorkeur van Alix, tevens oenoloog, gaat uit naar witte wijn en zij heeft zich toegelegd op de productie hiervan. Etienne maakt de rode wijnen, maar wel in een verfijnde stijl. Door aankoop van een aantal hectares wordt het familie domein in Volnay te klein en worden de wijnen van Domaine de Montille ook in Meursault gemaakt en opgevoed.
Door een nieuwe wetgeving worden de wijnen sinds jaargang 2017 allemaal onder het label Domaine de Montille uitgebracht. Ondertussen heeft Etienne een aantal goede vakmansen om zich heen verzameld. Vooral de Amerikaanse 'chef de cave' Brian Sieve (Domaine de Montille en Deux de Montille tevens terroir ridder) en Jacques Montagnon (Château de Puligny Montrachet) nemen veel zaken van Etienne waar. Etienne heeft een druk schema. Hij bezoekt klanten over de hele wereld, heeft in Sonoma Valley in California een project lopen en sinds 2017 is hij bezig met de aanleg van wijngaarden in het noorden van Japan. Ondanks een druk leven zorgt hij wel ervoor dat alle wijnen van grote klasse en finesse zijn. De ingezette kwaliteit stijging van vader Hubert loopt nog steeds. Al ruim 70 jaar!