Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Weingut Knebel

Terrassenweinbau in extremen Steillagen

De wijngaarden van dit domein bevinden zich in Winningen. Dit is het laatste dorpje aan de Moezel, voordat deze rivier bij Koblenz ( komt van Latijnse Confluentes) in de Rijn samen vloeit. Niet zo verwonderlijk dat Koblenz dan ook eeuwenlang een belangrijke wijnhandelsstad is geweest voor wijnen uit de Moezel en de Rijn. Het bedrijf bestaat sinds 1642, toen onder de naam Gebrüder Knebel. Het  huidige domein is door een erfenisverdeling ontstaan in 1990 en werd beheerd door Matthias’ ouders Reinhard en Beate. Reinhard komt helaas op jonge leeftijd te overlijden en Matthias is nog niet in staat  het bedrijf te leiden. Door wijs besluit wordt Gernott Kollman gevraagd om het bedrijf te begeleiden totdat Matthias het bedrijf kan overnemen. In 2009 is het zover. Matthias is klaar met zijn opleiding aan het wijninstituut van Geisenheim en Gernott gaat aan zijn volgende uitdaging bij  het oude wijnhuis Immich-Batterieberg. Maar ook moeder Beate draagt zeker haar (schiefer) steentje bij.

De wijngaarden liggen in terrasvorm op de steile hellingen, waar zeer oud Schiefer gesteente de boventoon voert met hier en daar wat kalksteen. De afgelopen 10 jaar heeft Matthias het domein uitgebreid tot zo’n 8 hectare. Waaronder 1 ha op de bekende Grosses Gewächs( GG) Uhlen met blau en grau schiefer en 2 ha van het zeer stijle GG Röttgen met rot schiefer en kalksteen. Natuurlijk moet alle arbeid met de hand gedaan worden in dit unieke wijnlandschap. En deze handelingen in de wijngaarden wil Matthias graag zelf doen. Hij volgt zijn gevoel en laat de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Oogsten op het juiste moment, goede sortering van alleen rijpe druiven en de natuurlijke gisten doen de rest. Gisting is deels op rvs en deels op grote houten fouders. Dan blijft de wijn lang op zijn gist liggen om structuur te geven. Aanzuren of klaringsmiddelen worden niet gebruikt. Matthias gebruikt alleen een beetje zwavel om de wijn te stabiliseren. Resultaat zijn zuivere en pure wijnen met een goede balans tussen zoet en zuur.

Sinds 2017 is Weingut Knebel lid van het VDP ( Verband Deutscher Prädikat- und Qualitätsweingüter). Niet verwonderlijk als je behoort tot de top  van het wijnbouwgebied Mosel Saar Ruwer.  

Zegt het voort! Schreeuw het van de leisteendaken. Dit is top.

Bedrijfsinformatie
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl