100% Verdejo & D.O Rueda = 100% aroma, frisheid en verleiding!
Als sinds de 12e eeuw wordt er wijn gemaakt in dit gebied rond de steden Valladolid en Ségovia. In de 19e eeuw bereikte de productie een hoogtepunt. In 1980 kreeg het gebied de DO status, de hoogste herkomstbenaming in Spanje. Sinsdien zijn veel wijngaarden opnieuw aangeplant met de van origine in dit gebied voorkomende druivensoorten Verdejo en Viura (en de niet autochtone Sauvignon). Sommige stokken Verdejo zijn rond de 100 jaar oude, nog nooit geënte pre-Phylloxera stokken. Het gebied kent een op sommige momenten extreem klimaat met vorst en sneeuw (Nieva is Spaans voor sneeuw), maar in de zomer ook dagenlang zon en hitte, hoewel met niet zulke hoge temperaturen als in het midden en zuiden van Spanje. De grote hoogte van de wijngaarden (tot 850 meter) en de bodem van zand met keien zorgen ervoor dat de druiven hun specifieke karakter optimaal kunnen tonen.
De Bodega van Vinedos de Nieva is in 1989 opgericht met als doel de wijnbouw in de Rueda nieuw leven in te blazen. Na een gestage groei van 20 jaar voegde de familie Martúe zich in 2009 bij dit bedrijf. Viñedos de Nieva beschikt nu over 50 hectare Verdejo. De hoger gelegen wijngaarden (boven 850 meter) in combinatie met de zandgrondbodems vol kiezelstenen, zorgen voor een zeer stabiele en gezonde basis voor de Verdejo. Juist de gematigde combinatie van zowel warmte als koelheid zorgt ervoor dat het volledige potentieel tot uitdrukking komt in de wijn. Het extreme klimaat wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers gedurende de dag, maar 's nachts koelt het af, waardoor er perfecte omstandigheden ontstaan voor de verkrijgen van de unieke, fijne Verdejo aroma's in de wijn.
De Verdejo is de meest aangeplante druif in Rueda. Dit ras wordt vaak gemengd met een gedeelte Viura, maar deze Nieva is 100% Verdejo en dat proef je. Verdejo bloeit vroeg en rijpt vroeg en is meestal droogtebestendig. Deze Rueda is een geurige, kruidachtige wijn met een levendige en aangename zuurgraad. Een klassieke Verdejo; fruitig met grasachtige tonen, evenals citrus, steenfruit, witte bloemen en venkel. Aangenaam en aromatisch met genoeg rijkdom om aan de eettafel zijn mannetje te staan.