Notre quotidien, de la vigne, du vin, de la biodiversité
Jurançon, sinds 1936 een eigen appellation, is een wijn met een lange historie. Reeds in 1553 wordt Henry IV (u weet wel van die consommé en later de eerste koning van Frankrijk uit het geslacht Bourbon) gedoopt met een teentje knoflook en een slokje Jurançon. Juist daar in de Bearn, aan de voet de Pyreneeën en met invloeden van de Atlantische Oceaan, worden excellente zoete wijnen gemaakt met een houdbaarheid tot wel 20 jaar. Maar ook de droge uitvoeringen, Jurançon Sec, zijn na een paar jaar flessenopvoeding volmaakte en originele spijsbegeleiders.
In 1743 koopt Monsieur Castéra de boerderij waarna het wordt uitgebouwd tot een grote stenen hoeve met gemengde landbouw. Eind 19e eeuw koopt Jeantin Lihour het domein. Daarna is het steeds van vader op zoon over gegaan en heeft sinds 2014 Franck Lihour (5e generatie en allen gedoopt met een slokje) de regie over de bijna 12 hectare wijngaarden. Vader Christian bemoeit zich alleen nog met de Blondes d’Aquitaine runderen en de verbouw van mais op de resterende 25 ha van het domein. Terwijl 'Maman' helpt met ontvangst van bezoekers, etikettering en logistiek. Maar juist Papa heeft in de afgelopen 20 jaar veel druiven aangeplant van de bekende varieteiten in deze streek: Gros Manseng, Petit Manseng en (Petit) Courbu. Hij maakte wijnen met de bekende traditionele Jurançon-stijl: fris, elegant en gourmand. Les Cuvées de Domaine.
We spreken hier van een beredenerende wijnbouw. Bestrijding van ziekten wordt zoveel mogelijk met natuurlijke producten gedaan. De bodem wordt gevoed met dierlijk en plantaardige mest. Alle pluk is handmatig en na een gedegen sortering volgt een persing met hele tros. Gisting en opvoeding vindt plaats in zowel rvs als kleine en grote houten vaten. Franck maakt ook wijnen waarbij hij de nadruk legt op het terroir van een 3-tal percelen. Kalkgronden afgewisseld met zand, klei en kleine stenen. Elke Cuvée Parcellaire draagt de naam van een lieu-dit. Waarbij Tauzy (genoemd naar de Chêne Tauzin: plaatselijk eikensoort) een Sec is van alle drie de variëteiten. De pluk is eind oktober en de wijn heeft een opvoeding op grote houten oude vaten. Een mooie begeleider van vele rijke gerechten.
Caubeigt (naam van de Vallei) is een zoete Jurançon, gemaakt van alleen Petit Manseng met een rendement van slechts 20hl/ha. Hierbij vindt de pluk pas eind november plaats. Een wijn vol met exotisch en gedroogd fruit. Rijk en jazeker, lekker bij een stukje gebakken foie gras.
De druiven van het perceel Les Terrasses worden nu alleen nog gebruikt om de domein wijnen te maken. Maar wij denken dat Franck in de nabije toekomst ons nog een aantal verassingen zal voorzetten. Zo heeft hij in 2017 het bijna verloren druivenras Le Camaralet weer aangeplant. Januari 2019 kwamen we hem voor het eerst tegen op de wijnbeurs van Parijs. Wat ons toen opviel was zijn nuchtere kijk op het wijn maken. Dit in combinatie met passie en kennis en voilà: Mooie wijnen uit de omgeving van Pau. Smakelijk, rijk en lengte en zeer interessant!