La vigne, le vin sont de grands mystères
Givry ligt een paar km ten zuiden van Mercurey in de Côte Chalonnaise en zoals men daar zegt was de Givry de favoriete wijn van de Franse koning Henry IV. Er gaat een lange geschiedenis vooraf op dit domein. Het zijn eigenlijk Jean Marc en Vincent Joblot die eind jaren 70 het wijngoed sterk op de kaart hebben gezet. Ieder op zijn eigen terrein, de één in de wijngaard, de ander in de kelder. Sinds 2012 is ook de dochter van Jean Marc, Juliette, werkzaam op het domein. Met haar achtergrond en kennis laat ook zij zich leiden door kwaliteit en heeft zij de vrijheid om langzaam haar eigen stijl te introduceren bij Joblot. Vanwege al deze jarenlange ervaring en de meegedragen kennis blinken de wijnen nu uit in een grote natuurlijke zuiverheid. Het domein strekt zich uit over 14 ha, waarvan een groot deel uit premier cru wijngaarden bestaat.
De grondslagen van hun filosofie uiten zich in de keuze voor een gemotiveerde cultuur en het plukken van druiven op perfecte rijpheid. Om zijn puurheid of eigenheid te beschermen, worden alle belangrijke stappen in de wijngaarden ondergaan. Het oogsten van de mooiste druiven begint namelijk aan de voet van de wijnstok. De zorg die ze brengen, heeft het unieke en ultieme doel om wijnen te maken op het fruit, de enige manier die rondheid en frisheid waardig zijn. De druiven worden op het meest gunstige moment en in een zo’n kort mogelijke periode geplukt. De vaten zijn gekozen op hun oorsprong, met hun geuren en uitzonderlijke kwaliteiten. Voor de opvoeding van de wijn kiezen ze voor een mix van nieuw hout (50%) en gebruikt hout van 1 wijn (50%). De houtopvoeding geeft de juiste touch en support om de wijn nog beter te maken, niet om ze aan te tasten. Elke wijn is een belofte, elke slok is een handtekening van het landgoed.