Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine Henri Bourgeois

"Toujours à la recherche de l´excellence, nous nous laissons inspirer par la nature,
guider par nos sens et animer par notre passion"

De familie Bourgeois is al 10 generaties lang wijnmaker. Henri Bourgeois begon in 1950 voor zichzelf met 2 hectare. Momenteel heeeft de familie 65 hectare in bezit. Ze zijn gevestigd in het dorpje Chavignol, in het hart van de Sancerre. Chavignol staat bekend om zijn steile hellingen met een goede zonexpositie. Maar het dorpje is ook beroemd om de geitenkaas Crottin de Chavignol.

Domaine Henri Bourgeois maakt een groot scala aan wijnen, om zo de authenticiteit van de verschillende terroirs zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. De van vader op zoon overgeleverde kennis legt vooral de nadruk op het respect voor de bodem en traditionele vinificatietechnieken zonder de moderne technieken uit het oog te verliezen. Een overzicht van de herkomst van de verschillende type wijnen:

  • Voor Petit Bourgeois worden na strenge selectie druiven aangekocht bij 'vaste' boeren. Deze wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als de basis Sancerre. Volledig op Roestvrijstaal met een korte rijping op de gistsporen. Liefhebbers van de de Petit Bourgeois noemen 'm ook terecht een petit Sancerre! De druiven zijn afkomstig uit coteaux de la vallée de la Loire oftewel 'Le jardin de la France'. 
  • Voor Les Bonnes Bouches zijn de wijngaarden geselecteerd op de zuid-westelijke hellingen die het dorp Chavignol scheiden van Sancerre. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en een beetje kalk. 
  • Le M.D.. (La Côte de Monts Damnés) is één van de beste wijnen uit deze wijnstreek. Henri Bourgois kiest voor een extreem zachte persing en een rijping op de gistsporen. Het is een wijn met een aromatische finesse en een licht exotisch karakter (rijpe druiven). In de mond is deze wijn heel precies, mineralig en fruitig.
  • Sancerre  La Bourgeoise is gemaakt van meer dan 50 jaar oude druiven en afkomstig van hellingen met silex in Saint Satur. Gisting en opvoeding deels in stalen tanks en deels in eikenhouten vaten (Tronçais) gedurende 10-12 maanden. Periodieke 'batonnage' sur lie.
  • Sancerre d'Antan is afkomstig van een perceel dat is aangeplant in 1936 op een van de meest rijke hellingen als het gaat om silex (vuursteen). Het is een wijn met een laag rendement, ook door de zeer oude stokken van 70 jaar. Vergist op eikenhouten vaten van 4, 5, en 6 jaar oud. De oudere vaten zorgen ervoor dat de Sancerre goed in balans blijft met het hout op de achtergrond. Het is een 'old school' wijn met veel charisma, elegantie en verborgen kracht. Mooi om het ontwikkelpotentieel te volgen gedurende 6-9 jaar na de botteling.
  • Henri Bourgois heeft ook nog een wijndomein in Marlborough, Nieuw-Zeeland. Één van de aspecten die de familie Bourgeois naar Marlborough heeft geleid, was de uitstekende kwaliteit van de bodem en het klimaat. Clos Henri heeft een voorbeeldige prijs/kwaliteitverhouding.  Zuiver, imponerend en gelukkig niet 'overdone' voor Nieuw-Zeelandse begrippen qua smaken geuren. Klik hier om Clos Henri te bekijken.
Bedrijfsinformatie
Een familie van wijnmakers. De 65 hectare zijn verdeeld over de beste hellingen in de Sancerre en Pouilly Fumé.
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl