Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine Buisson Charles

La quintessence du vin blanc, le meilleur représentant des cuvées légèrement dorées, le maillot jaune des ambroisies aux arômes de fleurs, c'est MEURSAULT!

Topdomein gerund door Michel Buisson’s dochter Catherine en haar man, Patrick Essa. Ze onmoetten elkaar toen ze 17 jaar oud waren. Als paar namen ze samen het beheer van het domein over in 2009. Patrick werkte voor deze tijd als leraar in Gevrey-Chambertin, maar was altijd al betrokken geweest bij het wijnmaakproces. Het domein omvat ongeveer 6 hectare wijnstokken waarvan  tweederde in Meursault ligt. Een mix van villages en 1er Cru percelen. Buiten Chardonnay beschikken ze ook nog over 0,45 hectare Aligoté in de gemeente Meursault, ter plaatse bekend als ‘Sous le Chemin’. De stokken zijn meer dan 45 jaar oud en staan op een kalkrijke kleibodem. Patrick over zijn werkwijze: "Ik gebruik geen herbiciden in de wijngaarden. Mijn Meursault-wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en sommige wijnstokken zijn zelfs ouder dan 95. Tijdens de oogst worden de druiven in kleine bakken van 25 kilogram getransporteerd. De hele trossen worden in  een oude verticale pers zachtjes geperst. Ik gebruik geen suiker, enzymen en gist. De vergisting vindt plaats in vaten waarna een rijping volgt van 16 tot 18 maanden. Botteling zonder filtering".

Voor zijn crus gebruikt hij maximaal 25% nieuw eiken."Ik volg de filosofie van  van mijn schoonvader om wijnen te maken die kunnen ouderen" aldus Patrick. "Alle barriques zijn tussen de één en zes jaar oud voor al mijn wijnen omdat ik niet wil dat het hout de verschillen tussen de cuvées gaat maken. Qua zwavel streef ik naar een zo laag mogelijke waarde van 70 mg/l". Ook schoonvader Michel Buisson, nu 80 jaar oud, is nog steeds present in het domein en energiek genoeg om advies te blijven geven. Onder leiding van Patrick is de kwaliteit naar een hoger niveau getild. De wijnen  van Buisson Charles zijn trouw aan traditie en weerspiegelen het terroir. Vol energie, geconcentreerd, maar altijd puur en in balans. Qua stijl moeten 'zijn' wijnen volgens Patrick altijd lekker smaken, dus niet reductief. Ook  doseert hij de houttonen (minder toast).  Dit alles om te voorkomen dat het wijnmaakproces een te grote invloed op de smaak krijgt.  

Bedrijfsinformatie
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl