Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine Agnès Paquet

Au Coeur de la Bourgogne

“Toen mijn ouders het domaine wilden verkopen, heb ik me bedacht en besloot wijnmaker te worden.” De ouders van Agnes bezaten wijngaarden in en rond Auxey Duresses sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. Vanaf die tijd hebben ze de wijngaarden altijd verhuurd aan andere wijnboeren. Toen haar ouders besloten om de boel te verkopen, heeft ze de knoop doorgehakt om zelf wijnmaker te worden. Na een grondige wijnopleiding is ze haar eigen domein gaan ontwikkelen met het aankopen van nieuwe wijngaarden en het maken van haar eigen wijnen vanaf 2001.

Alle wijngaarden liggen in het gehucht Melin, tussen Meursault en Saint-Aubin. Na de koop vernieuwde ze de oude stenen schuur naast haar huis in een prachtige wijnkelder en begon ze haar tweede carrière als vigneron. Auxey-Duresses blijft een relatief onbekende benaming. De herkomstbenaming Auxey-Duresses levert ongeveer evenveel wit als rood. Verder bezit Agnes in Pommard, Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin kleine percelen die ze in het afgelopen decennium heeft verworven, plus nog enkele grotere en zeer mooie percelen Bourgogne Pinot Noir en Chardonnay in de Hautes-Côtes.

De wijncultuur die hier beoefend wordt, kun je als klassiek omschrijven met zeer veel aandacht voor terroir. Sinds 2004 zijn alle chemische onkruidverdelgers volledig verbannen. Er wordt handmatig geoogst, in twee opeenvolgende tries. Vervolgens doen de autochtone gisten hun werk en is er nauwelijks interventie, hooguit een lichte dosering zwavel tijdens botteling. Hier wordt in feite biologisch gewerkt zonder certificaat.

De alcoholische en malolactische gisting vindt plaats in eikenhouten vaten gedurende 11 tot 18 maanden afhankelijk van de jaargang. De vinificatie van de rode wijnen vindt plaats in betonnen kuipen voor de duur van 15 tot 20 dagen. De rijping in de vaten duurt 10 tot 12 maanden met 15 tot 30% nieuw hout afhankelijk van de jaargang.

Agnès Paquet, Meloisey, Burgundy from Paris Wine Company on Vimeo.

Bedrijfsinformatie
Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl