Zuiverheid, finesse en concentratie. Dit zijn de kwaliteiten die we zoeken in onze wijnen. Al meer dan 400 jaar.
We worden er altijd een beetje stil van: 'depuis 1610'. Een domein wat 13 generaties geleden ontstaan is. Ruim 400 jaar geleden. Nauwelijks voor te stellen. Enfin, Domaine Paul Ginglinger dus, depuis 1610. Gevestigd in Eguisheim, zo'n 5 kilometer van Colmar in het zuidelijke deel van de Elzas. Hier worden de wijngaarden beschermd door de uitlopers van de Vogezen. Dit zorgt voor een warm, zonnig (Colmar heeft evenveel zonne-uren als Nice) en droog microklimaat. De wijngaarden liggen op hoogtes tot 340 meter, wat dan weer voor de nodige nachtelijke verkoeling zorgt. Tel daarbij op een mergelachtige ondergrond, licht granietachtig, rustend op een zeer stenige kleigrond. Voilà le terroir parfait! De wijnen van deze bodems zijn robuust, krachtig en hebben een mooie levensduur, terwijl ze hun typiciteit en hun florale aroma’s behouden.
Michel Ginglinger nam na zijn studie oenologie aan de universtiteit van Reims en stages in binnen- en buitenland het (wijn)stokje over van papa Paul. Zijn vrouw Loreto is de onmisbare steun en toeverlaat. Hun filosofie ten aanzien van het werk in de wijngaard is grofweg gebaseerd op 4 hoofdpunten.
Ook in de kelders is de werkwijze helder. Behandel de druiven met alle respect om zo de typiciteit van de druif van dat specifieke plot te behouden. De vigneron is als een vroedvrouw bij de geboorte van elke wijn. Dus opperste waakzaamheid, maar minimale inmenging. Vervolgens een geduldige opvoeding op oude foudres. Schone omstandigheden tijdens de botteling zorgen uiteindelijk voor wijnen die niet besmet worden door omgevingsfactoren in dit laatste stadium.
Pfersigberg
De Grand Cru Pfersigberg schittert met zijn veelzijdigheid: alle druivensoorten staan aangeplant en kunnen alle elegantie en finesse van dit terroir uitdrukken. Deze Grand Cru produceert bijzonder fruitige en charmante wijnen. De tonen van perzik, ananas en geel fruit zijn helder in de jeugd en blijven mooi in de tijd. In de mond is het DNA van de wijn gebeiteld met veel diepte; het combineert een ideale concentratie met een luchtige finesse.
We waren al op weg naar de uitgang op de laatste dag van Prowein en Michel was eigenlijk al een beetje aan het opruimen toen we toch besloten om hier nog even te gaan proeven. Gelukkig maar.