Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Domaine Yves Cuilleron

"Le vin m´avait ramené à la vigne."

Yves Cuilleron vertegenwoordigt de derde generatie van wijnmakers. Cave Cuilleron bestaat sinds 1920. In 1987 is het domein via zijn grootvader en oom in handen van Yves gekomen. Samen met François Villard is Yves Cuilleron tegenwoordig één van de grootste talenten in de noordelijke Rhône. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu. De meeste van zijn wijngaarden liggen in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu. In totaal beschikt hij over 59 hectare verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu.

Yves heeft een belangrijk slogan... zo rijp mogelijke druiven plukken! Hij is een lekkerbek. Hij houdt van goed eten en van 'Les Vins Gourmand' (gulzige wijnen). Dat proef je ook terug in zijn wijnen. Hij maakt zijn wijnen '100% maison'. Per perceel of type wijn bewaakt hij de Cuilleron stijl van de betreffende cuvée, zonder compromis. Echter, niks staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel, ervaring en blijft observeren en bijsturen. Hij selecteert het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen (plots). Het blenden van verschillende percelen doet hij alleen als er voldoende synoniemen zijn of eigenschappen die elkaar aanvullen.

Qua wijnmaken gaat Yves zijn eigen weg. Hij volgt niet de trends. Zo werkt hij niet conventieel, niet organisch en niet bio-dynamisch, maar wel volgens zijn eigen filosofie gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hierbij observeert hij continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Hij werkt reeds 20 jaar duurzaam volgens la lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden, geen kunstmest (wel beperkt met organische mest). In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.

Een overzicht van zijn belangrijkste wijnen in ons assortiment:

  • IGP Collines Rhodaniennes Viognier: afkomstig van Chavanay, net buiten de grenzen van Condrieu. Rijping gedurende zes maanden op rvs en eiken vaten. Alleen de natuurlijk gisten worden gebruikt.
  • Saint Joseph Amarybelle. Dit is geen ´lieu-dit´ maar gewoon een naam voor deze cuvée. Afkomstig van de heuvels en terrassen met voornamelijk zand en graniet in de ondergrond. Leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 20 en 40 jaar. Voor een gedeelte ontsteeld en 18 maanden opgevoed in eikenhouten vaten.
  • Condrieu la Petite Côte. Deze krachtige wijn is volledig vergist op eikenhouten vaten en daarna opgevoed 'sur lie' op eikenhouten vaten (25% nieuw) gedurende 9 maanden met reguelmatige batonnage. Hoge plantdichtheid per hectare, 10.000 stokken per hectare. Ook geen ´lieu/dit´ maar een typering van de op het zuid en zuidwesten gelegen percelen, aangelegd op de terrassen
Bedrijfsinformatie
• 59 hectare
• 6 Crus
• 10 hectare Condrieu
• 15 hectare Saint Joseph Rouge
• 6 hectare Saint Joseph Blanc
• 7 hectare Côte Rotie
• 3 hectare Crozes Hermitage
• 1 hectare Cornas
• 2 hactare Saint Perey
• 15 hectare Vin de France

Wijnen van Domaine Yves Cuilleron

Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl