Tongerseweg 15 Maastricht +31(0)43 - 325 31 70 info@vojacek.nl

Château les Croisille

Zuid-West / Frankrijk


Het begin

In 1979 arriveerden Bernard en Cécile Croisille in Fages, in de gemeente Luzech, met slechts hun jeugdige dwaasheid, een passie voor het land en een levensplan om iets op te bouwen. Ze huurden een landgoed dat overwoekerd was en brachten het weer tot leven. De eerste jaren waren moeilijk: ze moesten veel investeren om het land vrij te maken, daarna plantten en onderhielden ze hun eerste 7 hectare wijnstokken. Ze moesten lang wachten op de eerste oogst... en die werd uiteindelijk in 1984 aan de coöperatie van Parnac geleverd.


Ontwikkeling

Hoewel ze geen enkele technische opleiding hebben genoten, zijn Bernard en Cécile vanaf het begin gepassioneerd bezig. Ze besteden veel aandacht aan hun wijnbouwpraktijken en voerden elk jaar verbeteringen door. Na de eerste tien jaar als wijnbouwers besloten ze de cave coopérative te verlaten en hun prachtige oogst zelf te vinifiëren.

Dit was het begin van een nieuwe periode waarin ze wijnmaak- en rijpingstechnieken ontdekten en experimenteerden op het terrein van een naburige boerderij waarmee ze een partnerschap waren aangegaan. In 2000 namen ze hun intrek in de gloednieuwe wijnmakerij van een oud wijndomein dat ze hadden gekocht en eigenhandig gerestaureerd.


'De wijngaarden van Croisille  zijn nu volgroeid en hebben alle potentie om geweldige wijnen te produceren.'


De nieuwe generatie

In 2008 kwam alles in een stroomversnelling met de versterking van hun tweede zoon, Germain binnen het wijnbedrijf. De wijngaard breidde zich uit, het bedrijf ging vanaf 2010 geleidelijk over op biologische landbouw. Nicolas, Germain's jeugdvriend, voegde zich ook bij het bedrijf in 2012, gevolgd door Simon, de laatste van de Croisille broers en zussen, die zich bij het team voegde in 2015. Als gevolg daarvan is de stijl veranderd: de Croisillewijnen van tegenwoordig zijn minder geëxtraheerd, fijner en worden met aandacht gerijpt in foudres, betonnen vaten en oude vaten.

 

Terroirs van Cahors

Op basis van de geologische studie die in de 45 gemeenten van het gebied is uitgevoerd, zijn drie groepen Cahors-terroir geïdentificeerd. In de vallei van de Lot vind je de terroirs van de alluviale zone, met bodems van zand, klei en slib van verschillende ouderdom, en op de beste terrassen, grind of krijtachtige steenslag. De kalkhellingbodems is het oorspronkelijke terroir van Cahors, deze worden zeer weinig gebruikt vanwege de steile hellingen. Tot slot de terroirs op de kalksteenplateaus, de zogenoemde ‘causses’, gelegen op 250 -350 meter boven de zeespiegel. Deze bodems zijn kalkrijk en ondiep.


Het terroir van Château Les Croisille

Het domein ligt op de causses in de gemeente Luzech, waar het terroir ongewoon is omdat de kalksteenbodems hier en daar gekenmerkt worden door de aanwezigheid van ijzer (siderolithicum). Een invloed die in meer of mindere mate aanwezig is in de wijngaard van Croisille en een typiciteit die terugkomt in de wijnen.

 

De beroemde malbec

Malbec (‘cot’ of ‘auxerrois’ genoemd in Cahors) ontstond meer dan 2000 jaar geleden in de Quercy-streek en wordt nu internationaal gezien als een van de interessantste druivenrassen ter wereld. Malbec is op zijn best in Cahors, zijn geboorteplaats, waar de druif rijke, krachtige zwarte wijnen produceert met fluweelzachte tannines en een natuurlijk zuur dat hen een grote frisheid en levendigheid geeft. Maar er worden ook lichtere, fruitige en lichtverteerbare wijnen van malbec geproduceerd en die nieuwe, jongere stijl is de drijvende kracht achter de heropleving van Cahors.

 


Niets is vanzelfsprekend

Gebaseerd op het eenvoudige principe ‘wijn wordt gemaakt in de wijngaard’ besteedt Croisille bijzondere aandacht aan teeltpraktijken. Gedurende hun geschiedenis heeft de familie Croisille altijd geobserveerd, geëvolueerd en zich omringd met andere wijnboeren. Deze openheid van geest en kritische blik leidde tot in 2010 tot een overstap naar biologische landbouw. Dit engagement is het eenvoudige resultaat van het gezond verstand dat de leidraad is voor wijnbouwers  die hun bodem, hun planten en de omgeving waarin ze leven respecteren.

Biologische landbouw is een productiemethode die synthetische chemicaliën en GGO's uitsluit. Het doel is om de productie holistisch te benaderen, natuurlijke cycli en biodiversiteit te bevorderen. De bodem, beschouwd in zijn geografische en culturele omgeving, is het ‘terroir’. Het is de ambitie van Chateau les Croisille om deze levende bodem, dit terroir, tot uitdrukking te laten komen in hun wijnen.

 

In de kelder

Het meeste werk gebeurt dus in de wijngaarden, maar gezond verstand wordt ook toegepast in de kelder. Hoewel de oogst in de regio traditioneel machinaal wordt gedaan, geven Les Croisille er de voorkeur aan om met de hand te oogsten. Elk jaar vergroten ze de oppervlakte die met de hand wordt geoogst.

De druiven van de verschillende terroirs worden gescheiden gevinifieerd. Elke vinificatie is anders. Het leven van een wijnboer gaat snel, met slechts een dertigtal oogsten: je moet dus elk jaar leren, experimenteren, evolueren, risico's nemen en plezier hebben. Na jaren van experimenteren, aanscherpen en nauwgezet verzorgen zijn de wijngaarden van Croisille nu volledig volgroeid en hebben alle potentie om geweldige wijnen te produceren.

 

Chateau Les Croisille
Cahors 2022 Silice
Toegankelijke en pure cahors voor iedere dag!
Druivenras Malbec
Land / Streek Frankrijk Sud Ouest
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 16,75
Chateau Les Croisille
Cahors 2021 Calcaire
Cahors met een verfrissende finesse.
Druivenras Malbec
Land / Streek Frankrijk Sud Ouest
Inhoud / Alcohol 0.75 L / 12,5%
€ 19,50
Ook zo gek op wijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief