Edetària

Edetària, l'esperit d'una terra

In de Terra Alta, een gebied in noordoost Spanje zo'n 80 kilometer ten westen van Tarragona, is de Garnatxa, zoals de Catalanen de Grenache noemen, koning. Zowel witte als rode wijnen worden gemaakt van voornamelijk Garnatxa blanca en Garnatxa negre. Vooruit, er is ook wel eens geblend met Macabeu, Carinyena en l'Ull de Llebre, maar die kennen hun plaats.


Bij Edetària in Gandesa doen ze niet zo aan bescheidenheid; wijnmaker Joan Àngel Lliberia heeft als missie dé referentie van Terra Alta, en welja waarom niet, van Catalunya te zijn. Daar houden we van, zeker als de daad bij het woord gevoegd wordt. Joans vader was wijnmaker en zijn grootvader oenoloog dus de kans dat er wijn in plaats van bloed door zijn aderen vloeit is aanwezig. Hij heeft bovendien nóg een en ander mee. De wijngaarden hebben gevarieërde bodems, ze liggen gemiddeld op zo'n 500 meter hoogte en ze zijn beplant met uitstekend onderhouden oude wijnstokken.

Voeg hierbij een warm en zonnig klimaat (enigszins getemperd door de hoogte en de verkoelende 'El Cierzo', een droge westelijke wind van de Ebro) en een ambitieuze wijnmaker en resultaat lijkt gegarandeerd. De wijnen van Edetària tonen zich als een perfect spiegelbeeld van al deze elementen, veel variatie maar met een duidelijk gemeenschappelijk karakter. Terra Alta is al lang niet meer het kleine, enigszins achtergebleven broertje van veel duurdere Priorats en Montsants...

Bedrijfsinformatie

Wijnen van Edetària

Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl