Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Wij hebben onze eigen Valentijn

Hemeltjelief, al bijna Valentijnsdag. Gelukkig hebben wij onze eigen Valentijn. Geen sprake van een geheime liefde, we zijn hier heel open is. We zijn gek op Valentin Zusslin! Al sinds de 17e eeuw wijnmakers in Orschwir, vlakbij Colmar. In de Elzas dus.

Weer zo'n gebied waarvan de glorietijd in Nederland alweer een tijdje achter ons lijkt te liggen. Grote commerciële successen in de jaren '70 en '80 leidden tot een influx van zeer middelmatige tot ronduit slechte wijnen. Maar zoals zo vaak, daar waar de misstanden het ernstigste waren, is de ommekeer ook meestal het radicaalst. Jonge boeren zeiden adieu tegen de ongebreidelde groei en richtten zich op teelt van gezondere, dus betere druiven en lage rendementen. Beter voor de wijn, maar ook beter voor de wijngaarden en de omgeving.

Bij Zusslin hebben ze al sinds 1997 de officieel erkende biologische en biodynamische labels, dus je kunt wel stellen dat ze hier een voortrekkersrol hebben gespeeld. Voor broer en zus Zusslin is hun natuurlijke manier van wijn maken de enige manier om wijn te maken. De levendigheid en zuiverheid van hun wijnen is dan ook exemplarisch. Bovendien bezitten ze een aantal prachtige wijngaarden zoals BollenbergClos Liebenberg en de grand cru Pfingstberg. Wat wil je nog meer? Een aanbieding zegt u? Vooruit dan maar. Op hun twee geweldige Pinot Noirs (we houden het qua winter nog even op rood):  Alsace 2017 Pinot Noir Réserve en de Alsace 2016 Pinot Noir Ophrys geven we tijdelijk een korting van bijna 20%! Voor die prijs moet je er eigenlijk ook wel 1 aan je Valentijn geven.

Terug naar de wijn. Wat maakt hun Pinot's zo bijzonder? Alle Pinot Noirs komen uit de lieu-dit 'Bollenberg'. De klei en kalkachtige bodem geeft al hun Pinots een fijne complexiteit en een vleugje aardse kruidigheid, echter het pure sap en het zuivere rood fruit blijft de boventoon voeren aangevuld met een geweldige frisheid. “Wanneer sommeliers blind onze Pinot Noirs proeven, proberen ze meestal de appellatie in de Bourgogne te raden. Als ze ontdekken dat de wijn uit de Elzas komt, zijn ze verbaasd', zegt Marie Zusslin. “We zijn trots en een beetje geamuseerd. Het zal veel meer werk kosten om meer mensen te overtuigen dat geweldige Pinot Noir mogelijk is in de Elzas.” 

Het verschil tussen beide wijnen zit 'm in de selectie van de wijngaarden en de opvoeding. De Pinot Noir Réserve is gemaakt van jongere wijnstokken, transparant van kleur dankzij een korte extractie, vol op het fruit en heeft een opvoeding gehad zonder hout. De Pinot Noir Ophrys daarentegen heeft meer materie en structuur dankzij het niet ontstelen van de trossen en de opvoeding in Franse eiken vaten uit de nabijgelegen Vogezen. Leest u vooral de liefdesbrief die Stephan Reinhardt van The Wine Advocate heeft geschreven (92/100 Parker rating). De review staat rechtsonder op deze pagina

 

Tongerseweg 15 Maastricht | + 31(0)43 - 325 31 70 | info@vojacek.nl